Kutsu tuntemattomalta: Kepeli meets Dramalogen

Julkaistu: 08.11.16 · Kategoria: Blogi

Mitä tapahtui, kun Kepeli sanoi “kyllä” ruotsalaiselle maahanmuuttajien voimin toimivalle Dramalogen-teatteriryhmälle? Ainakin kaikkialla soi laulu ja jalat lähtivät yhteiseen tanssiin. Lisäksi testattiin ja ideoitiin uusia Kepeli-harjoitteita. Kohtaamisissa (kuten koko Kepeli-hankkeessa) oli tärkeää, että maahanmuuttaneet eivät olleet kohteita vaan kanssatekijöitä.

Joskus asioita alkaa tapahtua, ennen kuin on ehtinyt suunnitelman syrjäänkään kiinni. Näin kävi, kun Kepeli-hanke sai vieraakseen turvapaikanhakijoiden Väntrummet-teatteriryhmän Ruotsista. Teatterin ohella viikon aikana nautittiin yhteisestä toiminnallisten menetelmien ideoinnista.

Kepeli-hanke käynnistyi keväällä 2016. Niihin aikoihin sähköpostiini ilmestyi Sosped säätiön kutsu vastaanottaa yhdessä ruotsalainen Dramalogen-verkoston Väntrummet-teatteriryhmä. Vastaamalla kyllä tuohon tuntemattoman yhteyshenkilön kutsuun huomasin olevani tuota pikaa huikeassa pyörteessä erilaisten maahanmuuttajajärjestöjen ja ennen kaikkea Sosped säätiön ja Dramalogenin vauhdikkaassa yhteistyössä.

Harvoin innostuneita ihmisiä vain tulee, ilmestyy ikään kuin tyhjästä ja toiminta käynnistyy. Houkuttelematta, vaatimatta. Näin tapahtui huhtikuussa. Ihme.  Moinen vauhti ja pienet ihmeet lienevät monelle maahanmuuttajatyöhön perehtyneelle ainakin viime vuoden uusissa tilanteissa hetkittäin tuttuja. Olet tullut kaapatuksi uusiin maailmoihin ja uit henkesi edestä pysyäksesi uusilla aalloilla.

Sosped säätiön, Dramalogenin ja Kepeli-hankkeen suunnittelun pyörteet johtivat myös käytännön toteutukseen alta aikayksikön. Toukokuun alussa Dramalogenin inspiroiva, maahanmuuuttajista ja natiivi-ruotsalaisista koostuva 12-henkinen teatteriryhmä Väntrummet olikin jo erilaisilla näyttämöillä kertomassa pakolaisen tarinaa hurjasta matkasta. Matkasta, jolle lähdettiin hädän keskeltä kohti uutta toivoa, toista mahdollisuutta. Teatteriryhmän esitys ”Från Damaskus – Matkalla Damaskuksesta” perustui August Strindbergin ”Till Damaskus”-nimiseen näytelmään. Näytelmä kertoi pakolaisten omasta näkökulmasta, siitä millainen heidän matkansa on ollut.

Yhteinen ilo yhdistää

Suomen vierailunsa aikana Väntrummet-ryhmä tapasi vastaaottokeskusten asukkaita ja henkilökuntaa sekä Metropolian opiskelijoita. Lapinlahden lähteellä he osallistuivat maahanmuuttajajärjestöjen verkostoitumistapahtumaan ja Kepeli-hankkeen toiminnallisen menetelmien ideointipajaan. Kaikkialla laulu soi ja jalat lähtivät yhteiseen tanssiin. Kohtaamisia tapahtui ja tarinoita kerrottiin ennen kuin ehdittiin kunnolla päivää sanoa. Kuka mistäkin oli ja mistäkin tuli ei tuntunut olennaisimmalta. Tutustumisen mahdollisuus ja yhteinen ilo yhdisti. Se tuntui tärkeältä.

Dramalogen on ruotsalainen ryhmä, joka toimii kuntansa yrittäjähenkisen taiteilijaverkoston voimalla ja kutsuu mukaansa suoraan käytännön tekemiseen myös maahanmuuttajia. Kieltä opitaan yhteisissä kielikahvioissa, yhteisellä futiskentällä ja yhteisen näytelmän tekemisessä. Yhteinen meininki oli tuon yhteistyön tavaramerkki. Maahanmuuttaneet eivät ole kohteita vaan kanssatekijöitä.

Sosped säätiön ja Metropolian lisäksi muita yhteistyökumppaneita Dramalogenin Suomen vierailun järjestämisessä ovat Lapinlahden Lähde, Moniheli, PACUNET, Kulttuurikeskus Kassandra, SMYKY, Alfaraes, Kickstart for Refugees sekä Almerash.

Dramalogenin vierailu päättyi yhteiseen juhlaan Pro-tukipisteen asiakkaiden valmistaman upean illallisen merkeissä uusia makuja maistellen. Kepeli-kumppanuutta rakennettiin monen kulttuuritaustan voimin. Se teki selväksi, että konkreettinen toiminta vie asioita eteenpäin. Peli oli sielläkin toiminnan ytimessä. Futis kokosi kaikki yhteiselle kentälle ja Kepeli kokoaa meitä kaikkia uusien pelien äärelle.

Lisätietoja

Teksti ja kuvat: Päivi Rahmel, Metropolian lehtori, asiantuntija toiminnallisissa, tarinallisissa ja draamallisissa menetelmissä oppimisen tukena