Kepeli kotoutumisen ytimessä

Julkaistu: 14.12.16 · Kategoria: Blogi

Tässä blogitekstissä suomen kielen opettaja Eveliina Korpela pohtii kotoutumisprosessia ja kertoo, miksi Kepeli-harjoitteet ovat kotoutumisen ytimessä.

Untitled

Punaisen Ristin verkkosivuillaan julkaisema kotoutumiskaari on havainnollinen ja kiinnostava. Kaari osoittaa, että kotoutumiseen kuuluu laskuja ja nousuja, hetkiä huipulla ja putoamisia pohjalle. Oleellista on kiinnittää huomiota siihen, milloin kaari nousee ylöspäin. Kaaren mukaan hyvää oloa nostavia tekijöitä ovat esimerkiksi suomen kielen alkeiskurssi, suomen kielen jatkokurssi, harjoittelupaikka, kiva harrastus ja kielikurssi. Siis tilanteet, joissa kotoutuja on osa ryhmää ja saa oppia uusia asioita.

Kepeli-harjoitteita tehdessä olemme ajatelleet ensisijaisesti niitä, jotka ovat vielä kotoutumisen alkuvaiheessa sekä niitä, joiden kotoutuminen on syystä tai toisesta viivästynyt. Kotoutuminen viivästyy joskus sen vuoksi, että uudessa kulttuurissa ei osata nähdä maahanmuuttajan aiempaa osaamista eikä saada hänen koko potentiaaliaan käyttöön. Tunnistaako maahanmuuttaja itsekään omia kykyjään, jos muutkaan eivät sitä tee? Monissa Kepeli-harjoitteissa lisätään itsetuntemusta ja itsetuntoa, luodaan hyvää ryhmähenkeä sekä synnytetään iloa ja onnistumisen kokemuksia. Lisäksi opitaan suomen kieltä. Punaisen Ristin kotoutumiskaaren mukaan olemme kotoutumisen ytimessä.

Teksti: Eveliina Korpela, Metropolia Ammattikorkeakoulun suomen kielen ja viestinnän lehtori ja Kepeli-aktiivi

Kuva: Punainen Risti