Askelia selkokieleen

Julkaistu: 09.02.17 · Kategoria: Blogi

Kepeli-harjoitteita käyttävien ohjaajien kannattaa tutustua selkokieleen. Hyvää materiaalia selkokielestä löytyy paljon ilmaiseksi netistä. Tutustuminen selkokieleen kannattaa aloittaa vaikka lukemalla tässä postauksessa esiteltävää Johanna Kartion tekemää mainiota opasta.

Johanna Kartio on kirjoittanut loistavan oppaan aloittelevalle maahanmuuttajia opettavalle ohjaajalle. Oppaan nimi on 12 askelta selkokielellä opettamiseen, ja siinä esitellään keskeisiä hyväksi havaittuja toimintatapoja, joita maahanmuuttajataustaisia opettavan on hyvä tietää. Opas on kirjoitettu kuin suoraan Kepeli-harjoitteita ohjaavalle!

Oppaassa annetaan vinkkejä siitä, miten vaikeat asiat voi sanoa helpolla suomen kielellä, eli selkokielellä, ja miten ohjaaja voi asettua oppijan asemaan.

Ensimmäinen askel on ole rohkea ja ota selkoa. Kartio korostaa ohjaajan asenteen tärkeyttä. Ohjaajan on uskallettava heittäytyä tilanteeseen ja uskallettava kohdata osallistujat. Osallistujia ei haittaa, vaikka he eivät ymmärtäisikään kaikkea, jos he näkevät, että ohjaaja haluaa auttaa ja tekee kaikkensa, että osallistujat ymmärtäisivät.

Toinen askel on käytä yleistä sanastoa ja selitä uudet sanat.  Helpot sanat ovat yleisiä ja lyhyitä, tuttuja arkipäivän sanoja (pöytä, tule, mennään, kotiin, äiti, kirja, kynä…) Konkreettiset sanat ovat helpompia kuin abstraktit, sen vuoksi kannattaa välttää esimerkiksi sanoja kuitenkin, nimenomaan, sen tähden… Kielen oppijalle nämä lauseiden välisiä suhteita osoittavat sanat voivat olla hankalia, ja he saattavat jäävät ihmettelemään, tuliko isä autolla vai ei, jos ohjaaja sanoo: Isä tuli kuitenkin myös autolla.

Pronominejakin (esim. niitä) kannattaa alussa välttää ja mieluummin toistaa asia:

EI: “Tässä on värikyniä, niitä saa käyttää vapaasti.”
VAAN: Tässä on värikyniä. Värikyniä saa käyttää vapaasti.

Jos oppija ei ymmärrä sanaa, tärkeää ovat toisto, helpot synonyymit, merkitysyhteyden selvittäminen ja ilmeet ja eleet, esim.

Oppija: Mitä on sima?
Ohjaaja: Sima on juoma. Simaa juodaan [näyttää eleillä]. Sima on makeaa [maiskuttelee, nam nam]. Sima on hyvää. Mitä muuta juodaan?
Oppija: Kokista. Ja kahvia.
Ohjaaja: Joo! Suomessa juodaan paljon kahvia! Kahvitunti!  

Lue lisää hyviä vinkkejä Kartion oppaasta!

Teksti: Eveliina Korpela, Metropolia Ammattikorkeakoulun suomen kielen ja viestinnän lehtori ja Kepeli-aktiivi

Kartio, Johanna 2016. 12 askelta selkokielellä opettamiseen. Helsinki: Kansalaisopistojen liitto. Saatavissa sähköisesti http://kansalaisopistojenliitto.fi/wp-content/uploads/2016/10/12-askelta-selkokielell%C3%A4-opettamiseen.pdf Luettu 8.2.2017