Kehitä omat pelisi!

Julkaistu: 03.10.17 · Kategoria: Blogi

Pelillistäminen (Gamification) tarkoittaa sitä, että pelien logiikkaa, pelimaailmaa ja pelaamista sovelletaan eri elämänalueille. Pelien avulla voidaan tutkia, kehittää ja oppia vaikkapa kaupunkisuunnittelua, konfliktin ratkaisua tai terveystietoa.

Peleistä ja pelillistämisestä on tullut todellinen megatrendi. Lukuisissa hankkeissa myös sosiaalialalla ja kielten opetuksessa kehitetään erilaisia mobiili- ja lautapelejä. Suomalaisten mobiilipelifirmojen huikeat menestystarinat ovat ehkä saaneet pelien kehitystyön vaikuttamaan suuren luokan bisnekseltä –  erikoistuneelta, teknologiselta ja kalliilta. Tätä sen ei kuitenkaan tarvitse olla. Jokainen meistä on pelannut jotain ja on varmasti ollut myös luomassa joitain yksinkertaisia pelejä tai leikkejä jo lapsuudessaan. Usein sitä paitsi vanhanaikaisten pelien käsinkosketeltava maailma voi yhtäkkiä tuntuakin ruutujen kelmeään valoon tottuneista virkistävältä ja inhimilliseltä. Lautapelit ovat sitä paitsi usein muotona virtuaalipelejä sosiaalisempaa toimintaa.

Kepeli-hankkeessa olemme kierrättäneet vanhoja peli-ideoita ja antaneet niille uusia opettavaisia ja ryhmätoimintaa ryydittäviä sisältöjä. Esimerkiksi Päivi Rahmel on yhdessä Pro Tukipisteen asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa kehittänyt kaksoisidentiteettiä tutkivan Tupla-pelin. Mitä teet, kun sinulla on kaksi kotimaata, kaksi kieltä, kaksi uskontoa – kaikkea tuplat? Tupla pohjautuu vanhaan tuttuun Pullonpyöritys-leikkiin, joka tunnetaan myös nimellä Totuus vai tehtävä. Alkuperäisessä leikissä jännityselementtinä oli mahdollinen nolatuksi tuleminen tai omien salaisuuksien paljastuminen. Tupla-pelissä pikemminkin jaetaan asioita eri kulttuureista ja kokemusmaailmoista hauskojen tehtävien avulla.

Pullonpyöritys-pelin soveltaminen on niin mainio idea, että jatkamme sen soveltamista yhteistyössä ProSos-hankkeen kanssa. Samalle pohjalle rakennamme helposti uusia pelejä uusista aiheista yhdessä asiakasryhmiemme kanssa. Lue lisää ProSos -hankkeen pelipajasta. Ohjeet oman Pullonpyöritys-pelin rakentamiseen saat tästä.

Helppo tehtävä tutkia yhdessä jotakin teemaa pelillisesti, on laatia aiheesta omia bingolautoja. Suunnittelet sellaisen alle puolessa tunnissa – sitten vain pelaamaan! Kun olet ensin löytänyt sopivia teemoja ja toteuttanut näitä yksinkertaisia kopiomalleja, sinä ja ryhmäsi voitte ollakin valmiita luomaan kokonaan omia pelejä. Askarteleminen vaikkapa kierrätysmateriaaleista lisää pelinkehittelyyn oman hauskuutensa ja antaa puuhaa myös hiljaisemmille. Jos pelaaminen koukuttaa, niin koukuttaa se pelien kehittäminenkin!

Jouni Piekkari