Kepelin kumppanina Pro-tukipisteen vertaisryhmän naiset

Julkaistu: 14.11.17 · Kategoria: Blogi

Yhtenä Kepelin kumppanina on Pro-tukipiste, joka etsii niitä, jotka tarvitsevat apua. Kun kysyimme Pro-tukipistettä Kepelin kumppaniksi, saimme sieltä lämpimän vastaanoton. Tästä blogista voit lukea tarkemmin, mitä Pro-tukipiste tekee.

Kun etsimme Kepelissä yhteistyökumppaneita, jotka haluaisivat tukea omia asiakkaitaan kotoutumisessa rohkeasti erilaisin menetelmin, saimme erityisen lämpimän vastaanoton Pro-tukipisteestä. Pro-tukipiste avaa ovensa nimeä ja kansallisuutta kysymättä. Sisään saa tulla terveydenhoitajaa tapaamaan, suojattua seksiä oppimaan, henkilökunnan kanssa asioita hoitamaan tai vertaisryhmissä tukea hakemaan. Paikalla on aina joku. Usein vastaan pölähtää Papu. Suloinen kotikoira, joka riemuitsee jokaisen saapumisesta. Kodinomaisissa tiloissa on viihtyisä, mutkaton tunnelma. Vertaisryhmät, kieliryhmä ja taideryhmä kokoontuvat kerran viikossa.

Joka tiistai joku valmistaa ruuan viereisen kaupan lahjoittamista ruokatarvikkeista. Menu on usein herkullinen. Itse tehty, eri maiden makuja tarjoileva ilmainen ateria osallistujille. Hyvän ruuan jälkeen ohjelma aukeaa jollekin yhdessä valitulle aiheelle. Usein teemana on jokin selviytymistä mahdollistava aihe tai yhteisöllisyyttä ja keskinäistä iloa vahvistava tekeminen. Mukana on aina tuttu vastuujoukko työntekijöitä vaihtelevien vieraiden rinnalla. Vertaisia palkataan mahdollisuuksien mukaan johonkin tarjolla olevaan työhön. Ihmisiä kunnioitetaan, ihmisistä pidetään huolta.

Olen ollut etuoikeutettu saadessani lähestyä tätä ryhmää. Mieleenpainuvia hetkiä on ollut paljon. Olemme kulkeneet sienimetsästä vihannesten leikkuuseen, pullonpyörityksestä  ihmisoikeuksista keskustelemiseen. Seksuaalisen terveyden ja toiminta-alan erityiskysymyksistä keskusteluun. Tiesitkö, että monet miehet hakevat keskustelukaveria lähes yhtä usein kuin fyysisen hellyyden tai kosketuksen antajaa? Seksityöntekijä on monelle helpommin lähestyttävä kuin mielenterveyden ammattilainen. Tämä pistää miettimään. Yhteyttä jokainen tarvitsee ainakin joskus, kaikki etsivät ihoa, ainakin hetkittäin.

Tämän ryhmän kanssa luottamusta rakentamassa ja kehollisten ja pelillisten työtapojen mahdollisuuksia etsimässä.

Päivi Rahmel, Metropolian lehtori ja Kepeli-aktiivi