Tartuta iloa!

Julkaistu: 05.04.18 · Kategoria: Blogi

Ryhmän ohjaajana saan usein todistaa hetkiä, jolloin osallistujien silmät alkavat loistaa, kasvojen ilmeet pehmetä ja huulet kaartua hymyyn. Liittyminen ja ilmassa tuntuva leikin kutsu sähköistää ympäröivää tunnelmaa ja ilo alkaa kuplia siellä ja täällä.

Kepelin toimintakulttuurin ytimessä elää ilo. Olemme työntekijätiimissä kokeneet, että hankkeen tunnusmerkiksi on muodostunut ilon jakaminen tai ilolla jakaminen. Yhteen tuleminen, yhdessä toimiminen ja uusiin mahdollisuuksiin tarttuminen synnyttää iloa ja elämänvoimaa vaikeisiinkin elämän haasteisiin.

Ilon silmälaseja voi pitää mukana silloinkin, kun kohtaa vaikeita asioita. Positiivisuudella on valtava voima, jos uskaltaa luottaa siihen. Yhteisestä jakamisesta ja ilon lähellä pitämisestä syntyy parhaimmillaan usko ja rohkeus uusiin mahdollisuuksiin. Monikulttuurisissa ympäristöissä erilaisten kokemusten kuuleminen avartaa kaikkien maailmaa. Iloa luo asetelma, jossa kaikki antavat ja kaikki saavat. Kuka asiaa tuntematon voisi aavistakaan, millaista rikkautta kulttuurien kohtaaminen voi mahdollistaa. Kuka asiaa kokematon voisi uskoa, miten hauskaa on opetella uusia kieliä ja vaihdella sitä, kuka ketäkin milloinkin opettaa.

Kaikkiin näihin tilanteisiin Kepelissä kootut leikit tuovat turvallisen kehikon. Leikillä on säännöt ja se tarjoaa turvallisessa kehikossa tilan luovaan toimintaan. Leikki on leikkiä, siinä voi kannustavassa ilmapiirissä kokeilla asioita ja oivaltaa ihan vahingossa osaavansa uusia sanoja, tutustua uusiin tapoihin ja rakentaa ennen kaikkea tasavertaisuudesta lähtevää liittymistä. Moinen meininki synnyttää iloa ja tunteet ovat tarttuvia.

Meillä on luontainen taipumus mukautua toistemme mielialoihin. Ilon epidemian aikaan saamiseksi ohjaajalla on hyvät mahdollisuudet, koska vetäjän asemassa olevan voimakkaat positiiviset tunteet tarttuvat parhaiten. (Tiede 2000/7) Ilon tartuttaminen on tärkeää, koska se vahvistaa kokonaisvaltaista hyvinvointia, tukee motivaation vahvistumista ja mielekkyyden kokemusta.

Viljele iloa, kasvata hyvinvointiasi ja lisää elinpäiviäsi. Tieteellisestikin on todistettu, että hyvä mieli voitelee aivojasi ja pidentää elinaikaasi. Leikki päivässä voi olla parempi pilleri kuin kaksi Buranaa tai muuta piristettä. Ilon tuntemus kehossa synnyttää endorfiineja, jotka ovat hyvä vitamiini positiivisen mielialan syntymiselle. Sitä jokainen tarvitsee ja sitä soisi jokaisen löytävän.

Päivi Rahmel
Projektityöntekijä
Kepeli
Metropolia AMK