Arkiaskareita huiveilla

Julkaistu: 11.06.17 · Kategoria: Suomen kieli

Toiminnallinen harjoite, jossa opetellaan liikkumisen avulla arkeen liittyviä sanoja ja ilmaisuja.

 • Ryhmäkoko ja tila: 2 – 40, tila, jossa on mahdollista paikallaan seisten tehdä liikkeitä käsillä
 • Kanavat: toiminta ja liikkuminen, puhuminen
 • Tarvikkeet: jokaiselle 1 – 2 kevyttä huivia, esim. sifonkihuiveja

Tavoitteet:

 • Sisältö: koordinaation ja kehon liikkeiden vahvistaminen, kehon lämmittäminen, liikkumisen liittäminen arkipäivän asioiden harjoitteluun, keskittyminen ja tarkkaavaisuus, luovuuden vahvistaminen
 • Kieli: arkiaskareisiin liittyvien asioiden, sanojen ja ilmaisujen opettelu ja kertaus
 • Ryhmä: yhdessä tekeminen

Ohjeet:

1. Pyydä ryhmä piiriin.
2. Pyydä jokaista valitsemaan itseään miellyttävä huivi.
3. Kerro ohjeet:
“Minä kerron teille tarinan, jossa tehdään erilaisia arkiaskareita eli arkeen liittyviä asioita. Samalla näytän liikkeitä huivilla, tee perässä.”
4.
Tarina:
“Tänään on siivouspäivä ja pyyhitään ensin pölyjä ylähyllyltä (näytä: nouse varpaille ja pyyhi huivilla oikein korkealta). Hyllyt ovat niin pitkiä, että pitää kurkottaa ja pyyhkiä vuorotellen molemmilla käsillä. Kirjahylly on iso ja hyllyjä on paljon. Tullaan alaspäin alemmille hyllyille.” (näytä: pyyhit huivilla alempaa ja lopulta ihan alhaalta, että pitää mennä kyykkyyn).
– “Ravistele pölyt pois huivista molemmilla käsillä.”
(näytä: otat huivista molemmilla käsillä kiinni ja ravistelet voimakkaasti ja isosti).
– “Tänään pestään myös pyykkiä. Pyykkikone on rikki, joten pestään ”nyrkkipyykkiä” eli käsillä lavuaarissa. Pestään reippaasti, kun on paljon pyykkiä.”
(näytä: ota molemmilla käsillä huivista kiinni ja tee siitä pötkö, jota painat veteen ja otat ylös vedestä edestakaisin). “Välillä ravistellaan vasemmalla sivulla ja oikealla sivulla.” (näytä: ravistele huivia voimakkaasti vasemmalla puolella ja oikealla puolella)
– “Pyykki on puhdasta ja nyt kuivataan se. Heiluttele huivia rauhallisesti ylös ja alas, sivulta toiselle, heitä ilmaan oikealla kädellä ja ota vasemmalla kiinni.”
– “Kuivataan pyykkiä naapurin kanssa yhdessä. Ota pari vierestä ja heitä huiveja parin kanssa yhdessä. Keksikää oma tyyli miten heitätte huiveja toisillenne. Nyt on pyykki kuivaa.”
– “Viimeiseksi maalataan seinä. Ota huivi toiseen käteen ja yritä tehdä siitä yhdellä kädellä oikein pieni pallo. Kokeile sama toisella kädellä. Päätä kummalla kädellä maalaat ensin ja tee huivista jälleen pieni pallo.”
– “Vasemman jalan vieressä on maalipurkki ja kasta huivipallo purkkiin ja aloita maalaus ylhäältä.”
(näytä: kurkota alas vasemman jalan viereen ja nouse ylös varpaille ja sivele huivipallolla pitkiä vetoja puolelta toiselle). “Tehdään raitainen seinä ja toinen maalipurkki on oikean jalan vieressä. Kasta vuorotellen vasempaan ja oikeaan maalipurkkiin ja maalaa molemmilla käsillä vuorotellen.”
– “Nyt ollaan pyyhitty pölyjä, pesty pyykkiä ja maalattu seinää. Ravistellaan koko kehoa ja heilutellaan käsiä rentona puolelta toiselle. Vaihdetaan huivia kädestä toiseen aina vartalon edessä ja takana.”

Huomoitavaa ohjauksessa:

 • kerro tarina hitaasti ja varmista, että kaikki ymmärtävät mitä pitää tehdä.
 • toista tärkeitä sanoja ja lauseita monta kertaa
 • pyydä ryhmää toistamaan sanoja ja lauseita ääneen. Sanokaa yhdessä!

Ideoita jatkotyöskentelyyn:

 • keksi tarinoita eri teemoihin (tiskaaminen, ikkunan pesu…)
 • joku osallistuja keksii tarinan ja toimii kertojana
 • keksitään yhdessä ryhmän kanssa ja jokainen sanoo vuorotellen jonkun asian ja näyttää liikkeen (esim. tiskaaminen: pestään iso pannu, pestään lusikoita, laitetaan lasit ylähyllylle kuivumaan…)