Menesty metsässä

Julkaistu: 27.10.17 · Kategoria: Kulttuurit ja yhteiskunta

Hauska peli luontoretkille kesäisin ja syksyisin. Peli sisältää kuvakortteja suomalaisista eläimistä, kasveista ja sienistä. Jokaisessa kortissa kerrotaan jotakin Suomen luonnosta, lisäksi mukana on ns. tietokilpailukysymyksiä.

Ryhmäkoko ja tila: 4 – 100, pieni metsä, puisto tai luontopolku tms.
Kanavat: Liikkuminen, näytteleminen, puhe.
Tarvikkeet: Toiminnan mahdollistava metsä tai puisto, Menesty metsässä -kuvakortit, älypuhelin ja jotain syötävää ja juotavaa retkelle. HUOM. Jokaiseen pienryhmään mielellään yksi luku- ja kirjoitustaitoinen.

Tavoitteet:

Sisältö: Suomen luontoon tutustuminen, luonnosta nauttiminen ja luonnossa liikkuminen.
Kieli: Luontoon liittyvä sanasto, käskymuodot (juokse, syö, huuda, leiki…)
Ryhmä: Ryhmässä toimiminen, osallisuuden kokeminen, yhdessä hassuttelu, omien vahvuuksien löytäminen.

Ohjeet:

Menesty metsässä -pelin avulla voidaan tutustua suomalaiseen luontoon, kasveihin ja eläimiin, nauttia metsässä olosta ja hassutella yhdessä. Korttien kuvat on poimittu LuontoPortti-sivustolta. Sieltä löytyy tietoa usealla eri kielellä sadoista luonnonlajeista huippukuvaajien parhailla otoksilla kuvitettuna. Lajeja voi selata ja hakea monin eri tavoin, esimerkiksi nimen, suvun tai heimon mukaan.  Hauskoja pelihetkiä!

1. Jaa ryhmä pareihin (tai kolmen hengen ryhmiin): ”Ota pari.”
2. Anna kullekin ryhmälle kolme korttia (yksi eläinkortti, yksi sienikortti ja yksi kasvikortti).
3. Anna ohjeet: ”Menkää yhdessä metsään ja etsikää kuvassa oleva asia. Ottakaa siitä kuva puhelimella.”
4. Retken lopuksi ryhmä kokoontuu piiriin ja jokainen pari tai pienryhmä näyttää muille korttinsa ja ottamansa valokuvat.
5. Anna ohjeet: ”Lukekaa ääneen korttinne otsikko.” Muut toistavat. ”Lukekaa sitten kortin ensimmäinen lause (Jos näet metsässä…) ja näytelkää vastauksenne muille.”

Kuvakortit:

Harjoitteen kehittäjät: Erja Aalto, Hanna Nordblom-Torres ja Viktoria Nyrhinen (Pro-Tukipiste) sekä Päivi Rahmel (Metropolia AMK)

Esimerkki:

KARHU

Jos metsässä näet karhun, niin…

a)    huuda kovaa.
b)    juokse lujaa.
c)    peräänny hiljaa.
d)    leiki kuollutta.

Infokoosteessa lukee:

Karhu on Euroopan suurin petoeläin. Se on Suomen kansalliseläin. Se on kaikkiruokainen. Se nukkuu koko talven.

Suomen kielessä on monta nimeä karhulle: mm. nalle, otso, mesikämmen, mörkö. Karhulla on hyvä kuulo- ja hajuaisti. Se aistii ihmisen kaukaa ja yleensä poistuu paikalta.

Liikunnallinen versio: 

  • Voidaan varioida suunnistustyyppiseksi niin. että rasteittain kerätään mahdollisimman monta korttia. Kun kaikki kortit on kerätty, voidaan pelata muistipeliä. Peliä voidaan pelata myös ennen etsintää.