Kepeli-hanke huipentui kyläjuhlaan

Julkaistu: 01.10.18 · Kategoria: Blogi

Naurua ja itkua sekä uskomattomia tarinoita, kaikkia näitä nähtiin ja kuultiin Kepelin Kyläjuhlassa keskiviikkona 26.9.2018 Metropolian Bulevardin kampuksella.

Kahden ja puolen vuoden Kepeli-hankkeen huipennusta juhlistettiin keskiviikkona Bulevardin juhlasalissa. Tapahtuma oli avoin kaikille ja keräsikin noin 80 henkilöä juhlistamaan hankkeen päätöstä ja kuulemaan 2,5 vuoden matkasta. Juhla alkoi heti sambialaiasella yhteislaululla ja tanssilla, minkä Kepelin ohjaaja Jouni Piekkari veti, saaden lähes koko salin tanssimaan ja laulamaan yhdessä. Tämä oli loistava aloitus juhlalle ja osoitti heti, mistä Kepelissä on kysymys: yhdessä tekemisestä, oppimisesta ja ilosta.

Tapahtumaa juonsi ja kuljetti eteenpäin Kepeli-aktiivi Päivi Rahmel, joka otti yleisön mukaan tapahtumaan jo kättelyssä haastaessaan salin ihmiset juttelemaan kolmelle henkilölle, joita ei entuudestaan tuntenut. Juhlan ohjelma oli todella monipuolinen ja sisälsi tanssia, teatteria sekä monenlaista osallistavaa toimintaa. Juhlan alkupuolella jopa hankkeen toteuttajat hyppäsivät estradille ja esittivät kehoillaan tekemillä patsailla mieleenpainuvimpia hetkiään 2,5 vuoden varrelta.

Tapahtuman yksi parhaimmista puolista olikin sen osallistavuus. Monet ohjelmanumerot tarjosivat kenelle tahansa yleisöstä mahdollisuuden hypätä katsojan roolista osallistujaksi ja päästä kokeilemaan ”kepelöimistä” sekä jakamaan omia oppejaan muille. Hyvänä esimerkkinä osallistavuudesta oli akvaariokeskustelu, jossa ympyrään asetettuihin tuoleihin tuli alan ammattilaisia keskustelemaan hankkeeseen liittyvistä teemoista. Ympyrään oli jätetty muutama vapaa paikka, jotta kuka tahansa saattoi tulla rinkiin ja liittyä käynnissä olevaan keskusteluun. Tapahtuman loppupuolella juhlaväkeä kutsuttiin myös istumaan edessä olevalle tarinasohvalle ja jakamaan oma tarinansa, jonka pohjalta tarinateatteri FoxTrott loi esityksen improvisaatiota käyttäen.

Tarinat, joita tapahtumassa kuultiin, olivat uskomattomia. Edessä jaettiin mahtavia tarinoita hankkeen varrelta, mutta lisäksi myös yleisölle tarjottiin mahdollisuus jakaa omia kokemuksiaan ja tarinoitaan siitä, kun eri kulttuurit ja ihmiset kohtaavat. Kyläjuhlassa oli paljon henkilöitä, joilla oli kokemusta kotouttamisesta sekä kotoutumisesta, ja monet jaetut tarinat saivatkin silmät kostumaan surusta ja toiset taas naurattivat railakkaasti koko juhlasalia.

Tapahtuma oli loistava päätös tälle hyvän mielen hankkeelle ja onnistui varmasti välittämään joka ikiselle ihmiselle, mistä Kepelissä on kyse ja miten Kepelin lähestymistapoja voi käyttää hyödyksi lähes missä tahansa tilanteessa.

Roosa Isokääntä, Kepelin lähestymistavasta innostunut kulttuurituotannon opiskelija