Kepeli – Kotoutumista kehollisilla ja pelillisillä menetelmillä

Kepeli – Kotoutumista kehollisilla ja pelillisillä menetelmillä -hankkeessa (2016-18) koottiin olemassa olevia ja kehitettiin uusia kotoutumista edistäviä harjoitteita. Kepelin harjoitteet soveltuvat erityisesti maahanmuuttajaryhmille, joissa suomen kielitaito ei ole vielä vahva ja monet ovat kotoutumispolkunsa alkuvaiheessa.

Harjoitteissa hyödynnetään erityisesti kehollisia ja pelillisiä lähestymistapoja innostavasti ja vaikuttavasti. Harjoitteiden tavoitteena on mm. vahvistaa suomen kielitaitoa, yhteiskuntatietoutta, elämänhallintaa, ryhmätyötaitoja ja itsetuntemusta. Hankkeen yhteydessä kehitettiin myös materiaalia tukemaan oppimisen itsearviointia. Menetelmistä laadittiin maahanmuuttajaryhmiä ohjaaville ammattilaisille ohjeita, oppaita  ja videotutoriaaleja.

Kuvaus jatkuu diaesityksen jälkeen

 

Paikallisten ja alueellisten koulutusten yhteydessä vahvistettiin maahanmuuttajaryhmiä ohjaavien ammattilaisten osaamista toiminnallisten ryhmäharjoitteiden käyttämisessä. Erityisesti koulutuksia kohdennettiin maahanmuuttajataustaisille ohjaajille.

Osa Kepeli-harjoitteista soveltuu myös kohtaamistilanteisiin kantaväestöön kuuluvien ryhmien kanssa. Harjoitteiden käytön ympärille rakentuvaa kohtauttamismallia kehitettiin maahanmuuttajien kieltenopiskeluryhmien ja ammattikorkeakoulujen opiskelijaryhmien kesken. Kohtaamistilanteissa molempien osapuolten odotetaan oppivan itselleen hyödyllisiä asioita.

Kepeli-hanketta koordinoi Metropolia Ammattikorkeakoulu ja sen hankekumppaneita olivat African Care, Pro-tukipiste ja Urheiluopisto Kisakeskus. Muihin yhteistyötahoihin kuuluvat esimerkiksi Vammaisfoorumi ry/Vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus Hilma, Lyömätön Linja Espoossa ry/ Miehen linja, Kalliolan Setlementti/ Pasilan asukastalo, Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, Axxell Utbildning Ab, Suomen Pakolaisapu ry ja Eläkeläiset ry. Hanketta rahoitti Amif.

In English


Yhteystietoja/ Metropolia Ammattikorkeakoulu:

Sähköpostit muodossa etunimi.sukunimi@metropolia.fi


Projektipäällikkö
Mai Salmenkangas, puh. 040-3346927

Projektityöntekijä (viestintä)
Anu Ipatti, puh. 040-7035567

Projektityöntekijä (psykomotoriikka)
Anita Ahlstrand, puh. 040-6418140

Projektityöntekijä (suomen kielen opetus)
Eveliina Korpela, puh. 040-6418336

Projektityöntekijä (toiminnallinen kielen opetus)
Jouni Piekkari, piekjou(at)gmail.com

Projektityöntekijä (psykodraama)
Päivi Rahmel, puh. 040-3340615

Projektityöntekijä (liikunta ja suomen kieli)
Eva Rönkkö