Palapeli-sanakuvat
Julkaistu: 27.01.17 · Kategoria: Ryhmäytyminen
Harjoitteessa etsitään palapelin pala kädessä liikkuen ryhmä, jolla on palapeliksi leikatun kuvan muut osat. Sen avulla voidaan muodostaa pienryhmiä ja samalla opitaan valittuun aiheeseen liittyvää sanastoa. Harjoite ei vaadi lainkaan kielitaitoa, mutta on hauska myös pidemmälle ehtineille.
Kanavat: Kuva ja katsominen, liikkuminen, puhuminen.
Ryhmäkoko ja tila: Ryhmäkoko tulee tietää etukäteen
Tarvikkeet: Pahvia, liimaa, sakset, erivärisiä tusseja, (aikakauslehtiä tai muita kuvia). Piirrä tai leikkaa lehdistä etukäteen käsiteltävään aiheeseen liittyviä kuvia (esim. kulkuvälineet), joissa on mukana isolla kirjoitettu mikä se on (esim. bussi). Kuvat leikataan esim. viiteen palaan, jos halutaan muodostaa viiden hengen pienryhmiä seuraaviin tehtäviin.
Tavoitteet:
- Sisältö: Käsiteltävään aiheeseen orientoituminen kuvien ja sanojen avulla.
- Kieli: Aiheeseen liittyvä sanasto; visuaalisen kuvan yhdistäminen sanoihin.
- Ryhmä: Uusien satunnaisten pienryhmien muodostaminen; ryhmässä työskentely; liikkuminen tilassa.
Ohjeet:
1. Levitä palapelin palat sekaisin lattialle. Voit pyytää osallistujia avuksi.
2. Pyydä kutakin ottamaan lattialta yksi pala.
3. Osallistujien tehtävänä on koota palapelit etsimällä toiset palapelin palat. Samalla muodostuvat uudet pienryhmät. Ohjaaja voi tarvittaessa demonstroida tehtävän esimerkkipalapelillä.
4. Pyydä kutakin ryhmää esittelemään oma sanansa.
5. Pyydä kaikkia ryhmiä yhtä aikaa miettimään lause, jossa sana esiintyy.
6. Ryhmät esittävät lauseensa esim. yhteen ääneen tai draamallisen kohtauksen avulla.
7. Voit tämän tehtävän jälkeen alustaa sanojen avulla käsiteltävän teeman tai oppimiskokonaisuuden (esim. opiskelu Suomessa: ammattikuvat/ opiskelu/ oppilaitos jne.).
Huomioitavaa ohjauksessa:
- Osallistujia on yleensä poissaolojen vuoksi vähemmän kuin koko täysi osallistujamäärä. Lattialle jää silloin muutamia ylimääräisiä paloja, joilla pienryhmät voivat täydentää omat kuvansa.
- Älä stressaa palapelejä valmistaessasi. Piirrokset voivat olla hyvin yksinkertaisia, kunhan ne ovat suunnilleen ymmärrettävissä ja niissä on mukana kuvan selittävä sana.
Ideoita jatkotyöskentelyyn:
- Kun palapelin idea tulee tutuksi, ryhmälle voi antaa tehtäväksi tehdä uusia palapelejä eri aiheista. Samalla opitaan eri aihealueisiin liittyvää sanastoa. Palapelejä voi käyttää muiden ryhmien kanssa.
- Sanastoa käyttäen voidaan kirjoittaa lyhyitä kirjoitelmia tai tehdä pienoisnäytelmiä, joissa sanat esiintyvät.