Sarjakuvapaja

Julkaistu: 01.11.17 · Kategoria: Kulttuurit ja yhteiskunta

Sarjakuvan piirtäminen on mainio tapa käsitellä jotakin yhdessä valittua teemaa tai vaikkapa ongelmaa ja sen ratkaisuja. Sarjakuvan piirtäminen sopii kaikille, eikä se vaadi erityisiä piirtämisen taitoja, kun siihen opastetaan vaihe vaiheelta. Sarjakuva tuo esille yksilöllisiä näkemyksiä aiheesta, mutta sen avulla voidaan myös jakaa ajatuksia ja ideoita laajemmallekin yleisölle.

Ryhmäkoko ja tila: Työskentely on mukavampaa pöytien ääressä, mutta se onnistuu lattiallakin. Ryhmäkoolla ei ole ylärajaa.
Kanavat: keskustelu, piirtäminen, tarinallisuus.
Tarvikkeet: Valmiita sarjakuvapohjia; lyijykynä, paksuja ja ohuita mustia tusseja, pyyhekumeja. Seinäsarjakuvan perusopas on mainio tuki sarjakuvatyöskentelyä ohjaavalle: (Julkaisija Maailman sarjakuvat ry).

Tavoitteet:

  • Sisältö: Teeman käsittely tarinallisen ja kuvallisen ilmaisun kautta. Laajemman teeman kiteyttäminen ja konkretisoiminen lyhyeen tarinaan.
  • Kieli: Sarjakuvan muotokielet; mediakasvatus; puhekielen ilmaisut; tiivistäminen.
  • Ryhmä: Yksilöllisten ajatusten jakaminen ryhmässä ja laajemmalle yleisölle.

Ohjeet:

1. Kysy, ketkä ovat joskus lukeneet sarjakuvia. “Mitkä ovat sinun lempisarjakuviasi? Onko joku joskus hiukan piirtänyt? Nyt sinä saat piirtää sarjakuvan omasta. Sen aiheena voi olla sinun päiväsi, joku tapahtuma joka sinulle on sattunut tai vaikka jokin aihe joka sinua huolestuttaa. Se voi olla myös tarina, jossa ei ole oikeita ihmisiä.”
2. “Katsomme ensin yhdessä muutamia sarjakuvia ja opettelemme piirtämistä. Sinun ei tarvitse opetella piirtämistä. (Näytä sivuilta turvapaikanhakijoiden piirtämiä sarjakuvia). Näitä sarjakuvia ovat piirtäneet ihmiset, jotka eivät ole koskaan aiemmin piirtäneet sarjakuvia”.
3. Esittele oppaasta sarjakuvan piirtämisen perusteita lyhyesti:

  • 1. Neljän ruudun tarina: alku, kehittely, käänne ja ratkaisu,
  • 2. tikku-ukot, ilmeet ja hahmotelmat lyijykynällä.
  • 3. puhekuplien ja tekstin sijoittelu,
  • 4. kuvasommittelu,
  • 5. tehosteet,
  • 6. viimeistely.

4. Virikemateriaali. Levitä lattialle lehdistä leikattuja kuvia, sanoja, esineitä. Kukin valitsee kolme, joissa on itselle ajankohtaisia aiheita. Vaihtoehtoisesti ryhmän kanssa tai pienryhmissä voidaan keskustella aiheista, joista voisi tehdä oman sarjakuvan. Otsikkona voi olla esim. “Minun elämäni”, “Unelmani”, “Ongelmia ja ratkaisuja”, “Maailma ja minä”, “Hauska asia”. Nämä otsikot voidaan kirjoittaa erillisille lapuille ja sijoitella eri puolille seinille. Osallistujat voivat kävellä tilassa ja keskustella.
5. Pyydä osallistujat istumaan paikoilleen ja jaa kullekin yksi valmis neljän ruudun ruudukko, viivotin, lyijykynä ja pyyhekumi. Piirtäminen aloitetaan. Voit kiertää kannustamassa. Voit kysyä myös tarkentavia kysymyksiä: “Mitä tämä tarkoittaa? Mitä haluat sanoa tällä kuvalla?”. Ole todella kannustava. äläkä ohjaa liikaa piirtäjän ajatuksia, mutta auta selventämään ajatusta kysymyksillä.
6. Kun luonnostelma on valmis, jaa tussit. Niillä piirretään varsinainen piirros tikkuhahmojen ympärille. Lopuksi pyyhitään lyijykynäjäljet pois.
7. Piirrokset otsikoidaan ja nimetään.
8. Näyttely: työt asetetaan näytteille, katsotaan, pyydetään kommentteja ja piirtäjät saavat kertoa omista töistään.

Huomioitavaa ohjauksessa:

  • Piirtäminen voi olla aluksi vierasta ja outoa useille osallistujille. Näytä kuvia eri puolilla maailmaa järjestetyistä työpajoista kynnyksen madaltamiseksi.
  • Ole kannustava: korosta, että sisältö ja idea ovat sarjakuvassa tärkeämpiä kuin hyvä piirustustaito.
  • Kannusta kehittelemään ideaa luonnoksesta valmiiksi piirustukseksi. Etsi hienovaraisesti vinkkejä sarjakuvan idean kehittelyyn. Käytä ohjauksessa enemmän kysymyksiä kuin vastauksia: “Millä keinolla saisit tämän yksityiskohdan nousemaan esiin? Miten saisit ideasi vielä ymmärrettävämmäksi?”
  • Tussit kannattaa jakaa vasta myöhemmin, jotta osallistujat malttavat käyttää luonnosteluun aikaa. Lopputuloksesta tulee näin tyydyttävämpi.

Ideoita jatkotyöskentelyyn:

  • Julkinen näyttely voidaan viedä esim. paikalliseen kirjastoon. Piirroksista kannattaa silloin ottaa A3 -kokoisia monisteita.
  • Sarjakuvia voidaan viedä myös e-kirjan muotoon.
  • Sarjakuva ongelmanratkaisussa: jokainen esittää sarjakuvalla 2-3 kuvan avulla jonkin ongelman. Sitten piirrokset vaihdetaan toisen piirtäjän kanssa. Pari piirtää ongelmaan ratkaisun. Ratkaisukuvia voivat tehdä useammatkin osallistujat. Keskustellaan ongelmista ja ratkaisuvaihtoehdoista.

Lähteitä:
https://www.worldcomics.fi/index.php/downloads/
https://www.worldcomics.fi/files/8114/4181/0158/2015_seinasarja_perusopas.pdf