Teemalaulujen kerho (useita oppitunteja)

Julkaistu: 20.11.16 · Kategoria: Kulttuurit ja yhteiskunta

Ryhmäkoko ja tila: tila, johon ryhmä mahtuu piiriin.
Tarvikkeet: Fläppitaulu ja paperia; nauhuri tai youtube-yhteys.

Tavoitteet:

Sisältö: Valitun teeman tutkiminen ja kulttuurien vertailu.
Kieli: Teemaan liittyvä sanasto; laulujen runokieli; sanojen yhdistäminen kuvaan, liikkeeseen, melodiaan ja rytmiin; toisto.
Ryhmä: Tutustuttaa ryhmää toisiinsa; vertaisoppiminen; tärkeiden arvojen jakaminen; yhteisen löytäminen eri kulttuureista

Ohjeet:

Laulut toimivat usein hyvin kielenoppimisen tukena, koska niissä on mukana rytmi ja melodia sekä voimakkaita mielikuvia. Niihin voidaan yhdistää miiminen tanssi: sanoja kuvaavat liikkeet tukevat sanaston muistamista ja liikkuminen aktivoi aivoja.

Kerhossa valitaan jokin yhteinen aihe, esimerkiksi “valo” tai “työ”. Ensiksi voidaan opetella suomeksi jokin aiheeseen liittyvä laulu. Laulu opetellaan niin, että sen sanat kirjoitetaan isolle fläppipaperille. Kunkin rivin väliin jätetään runsaasti tilaa. Tilaan piirretään värejä käyttäen kuvakirjoituksena käännös sanoista. Tämä toimii sanoille visuaalisena tukena. Lauluun voidaan lisäksi tehdä yhdessä yksinkertainen sanojen muistamista tukeva koreografia (esim. vesi = aaltoilevat kädet). Osallistujat voivat myös nauhoittaa tai videoida laulut kännykkäänsä ja opetella sitä kotona. Laulun säkeiden rytmiä voidaan toistaa myös taputuksena (esim. ain-LAU-lain TYÖ-täs TEE…), jolloin sanat painuvat mieleen helpommin.

Huomioitavaa ohjauksessa: Luku- ja kirjoitustaidottomia voidaan auttaa kirjoittamalla sanat heidän puolestaan. Työskentelyä voidaan tehdä ilman tulkkeja, käyttäen kaikkia ryhmässä osattuja siltakieliä, elekieltä ja piirtämistä. Työ on vaativaa mutta innostavaa ja omakohtaista. Kun tekstit kirjoitetaan fläppipaperille, niitä voidaan helpommin liikuttaa eri tiloihin. Osallistujat voivat ottaa myös kuvia laulu-piirroksista. kännykkäkameroillaan. Osallistujat voivat myös videoida laulut itselleen itsenäistä opiskelua varten.

Ideoita jatkotyöskentelyyn: Seuraaviksi kerroiksi osallistujia pyydetään tuomaan mukanaan jokin aiheesta kertova laulu omalla kielellään. Laulun voi etsiä myös youtubesta. Kullakin kerralla opetellaan samaan tapaan yksi uusi laulu, joka käännetään suomeksi samalle isolle lapulle, johon liitetään myös kuvat samaan tapaan. Kullakin kerralla kannattaa myös kerrata edellisillä kerroilla opetellut laulut. Näin saadaan kokonainen ohjelmisto koreografioineen yhteisiin kohtauttaviin juhliin. Niihin voidaan tehdä myös säestys tai vaikkapa varjoteatteriesitys osallistujien taitojen mukaan. Kerho voi mennä opettamaan lauluja esimerkiksi paikalliseen kouluun, jolloin ryhmäläisisten ohjaus- ja kohtaamistaidot kehittyvät ja työskentely saa mielekkäämmän ja haastavamman merkityksen.

Lauluista voidaan tehdä myös kuvitettu kansainvälinen laulukirja ryhmän omaan tai ulkopuoliseen käyttöön.