Seitsemän veljestä -peli

Julkaistu: 22.10.18 · Kategoria: Kulttuurit ja yhteiskunta

Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kehittämä peli pohjautuu Aleksis Kiven klassikkoteokseen. Pelissä on yhdeksän rastia, joihin liittyy lyhyt tarina, toiminnallisia tehtäviä sekä tietovisakysymyksiä. Avaa tulostettava peliohje (pdf) tästä.

Ryhmäkoko ja tila: 4-, voidaan pelata ulkona paperiversiona, geokätköilyyn yhdistettynä tai osana luontoretkeä, tietokilpailuna sisätiloissa tai sisäsuunnistuksena
kanavat: liikkuminen, puhuminen, kuuntelu, kirjoittaminen
Tarvikkeet: ulkoilualueen kartta/rakennuksen pohjapiirustus, vastauspaperit ja kyniä tai geokätkövarusteet, rasteille tarvittavat välineet (tarrat, köysi, laatikot, kirjainkuutiot, saunavihdan tekovälineet, Mölkky-peli, puukko, maailmankartta kuvana, nuppineuloja…), loppujuhlaan jotain pientä suomalaista syötävää

Tavoitteet:

  • Sisältö: ongelmanratkaisu, suomalaiseen kulttuuriin ja historiaan tutustuminen, luonnossa liikkuminen, kartanlukutaito, jokamiehen oikeuksiin tutustuminen
  • Kieli: kielellisesti vaativa rastirata, joka harjoituttaa etenkin kysymyssanojen ja -rakenteiden (tiesitkö, montako, mikä, miten…) sekä imperatiivien hallintaa (muodostakaa, ottakaa, tehkää, piirrä…)
  • Ryhmä: yhdessä tekeminen ja ongelmien ratkaisu

Ohjeet:
1. Merkitse rastit alueen karttaan ja vie rastit kartan osoittamille paikoille. Vie rasteille tarvittavat välineet ja tarrat. Tulosta tarvittava määrä vastauspapereita.
2.  Kerro ryhmälle: “Pelaamme tänään 7 veljestä peliä. Pelissä on 9 rastia.”
3. Tee ryhmästä 4 – 5 hengen joukkueita, joissa jokaisessa on yksi henkilö, joka osaa lukea ja kirjoittaa.
4. Näytä ryhmälle karttaa ja kerro: “Rastien paikat näette tästä kartasta. Jokainen ryhmä etsii rastit numerojärjestyksessä. Jokaisella rastilla on erilaisia tehtäviä ja tarkat ohjeet. Lukekaa ohjeet ja toimikaa niiden mukaan.”
5. Näytä vastauspaperi ja kerro: “Merkitse tietovisan vastaus paperiin. Nähdään viimeisellä rastilla.”
6. Viimeiselle rastille saapuessaan ryhmä tarkistaa vastauksensa.

Huomioitavaa ohjauksessa:

  • Varmista, että alue on turvallinen eikä kukaan voi eksyä.
  • Varmista, että rastit ovat sopivan matkan päässä toisistaan, jotta jokainen joukkue ehtii käydä kaikilla rasteilla.
  • Merkitse jokaisen joukkueen karttoihin rastit eri järjestykseen. Näin vältytään ruuhkalta ja odottamiselta.
  • Kierrä rasteilla ja auta joukkueita tarvittaessa.
  • Korosta pelin leikkimielisyyttä ja yhdessä toimimista, ei kilpailua.

Ideoita jatkotyöskentelyyn:

  • Ryhmää voi käyttää viemään rasteja oikeille paikoilleen. Tällöin jokainen joukkue saa yhden rastin ohjeen ja tarvikkeet, jotka he vievät rastin osoittamalle paikalle. Sen jälkeen joukkue etsii muut rastit ja tekee ohjeiden mukaiset tehtävät.
  • Ryhmää voi käyttää hakemaan rasteja pois: joukkue yrittää ensin muistaa ilman karttaa, missä heidän viimeinen rastinsa oli. Jos joukkue ei muista, se voi tulla tarkistamaan paikan kartasta. Kaikki joukkueet purkavat viimeisimmän rastinsa.